Pagina's

vrijdag 30 maart 2012

De Tegel 2011 - Jaarprijs voor journalistieke producties



“Mijn vader die zweeg nooit! Die had het elke dag over de oorlog, elke dag. Hield ie z'n smoel maar eens.” Alfred Birney doet deze uitspraak in het interview met Marjolein van Asdonck (Moesson Het Indisch Maandblad april 2011). Birney toont zich in het interview van een meedogenloos mooie kant. Mooi, zoals hij de mythe van de Zwijgende Vader onderuithaalt. Meedogenloos, zoals hij zijn moeder neerzet “Indische mensen hadden wél hun verhaal en ze hadden heel veel te vertellen. Mijn eigen moeder – mijn hollandse moeder – zei tegen mijn vader: 'Ik weet het nu wel', terwijl ze het helemaal niet wist.”
Aan het niet weten, het niet willen weten kan zomaar een einde komen als men bovengenoemd interview leest, waarin Van Asdonck ook een kwestie ter sprake brengt waarover 'Kasar-Indo' Alfred Birney zich in hoge mate weet op te winden. Het is de kwestie van het zo te noemen eurocentrisme in Literair Nederland. “Hij (Alfred Birney – FL) maakte zich verschrikkelijk kwaad toen het boekenweekgeschenk in 1992 die als thema ''t Prachtig rijk van Insulinde' had, naar A. F. Th. van der Heijden ging in plaats van naar een Indische auteur. En hij maakte zich opnieuw kwaad toen het Nederlandse boekenweekgeschenk 2000 naar de Engelstalige Salman Rushdie ging. Hij weet het aan handjeklap tussen het CPNB en uitgeverij Contact die net een enorme som had geïnvesteerd in nog ongeschreven romans van Rushdie … ”
Wie er in dit verband nog niet helemaal van overtuigd is dat Birney zich met recht van rede opwindt, die wil ik erop wijzen dat het datzelfde CPNB in 2009 behaagde om in het kader van de jaarlijkse actie 'Nederland leest' eenieder die lid was van een openbare bibliotheek het niemendalletje 'Oeroeg' van Hella Haasse cadeau te doen. Het thema van de actie had te maken met 'de gevolgen van de dekolonisatie' en het CPNB vertelde er niet bij dat het hem ging om de gevolgen die de dekolonisatie had voor de Hollanders die door Soekarno 'Ons Indië' uit geschopt werden. Veel interessanter was het geweest om bijvoorbeeld 'De onschuld van een vis' van Birney gratis onder het naar Inzicht smachtende volk te verspreiden.
Het interview van Marjolein van Asdonck is genomineerd voor De Tegel 2011, een prestigieuze jaarprijs voor journalistieke producties die dit jaar in april zal worden uitgereikt. Van Asdonck verdient die prijs. Men kan op de website van De Tegel op het interview stemmen … Het interview 'Birney Struggle Blues' zelf is hier integraal te lezen.